• Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου
  • 4 Οκτωβρίου 2023
  • Νέα
Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος μίλησε στην Εφημερίδα Συντακτών και στον δημοσιογράφο Στέργιο Ζαμπάκα:

Το Χαλάνδρι βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης, τονίζει ο νυν δήμαρχος της πόλης –και εκ νέου υποψήφιος– Σίμος Ρούσσος. Επί θητείας του έκλεισαν δύσκολες πολεοδομικές εκκρεμότητες, όπως η ένταξη του «Πεύκου Πολίτη», υπόθεση που εκκρεμούσε επί μισό αιώνα! Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ρούσσος περιγράφει τα επόμενα βήματα για τη ριζική αλλαγή και την αναπτυξιακή πορεία της πόλης του «με όρους που προστατεύουν τον δημόσιο χώρο αλλά και τον οικιστικό χαρακτήρα του Χαλανδρίου», επισημαίνοντας: «Το έργο που έγινε αυτά τα χρόνια είναι χειροπιαστό, είναι μετρήσιμο, το βλέπουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και πρέπει να συνεχιστεί. Η πόλη δεν πρέπει, και δεν αντέχει, να γυρίσει στις παθογένειες του παρελθόντος».

● Διεκδικείτε τρίτη διαδοχική θητεία στο αξίωμα του δημάρχου Χαλανδρίου. Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών;

Το 2014 η σημερινή διοίκηση ψηφίστηκε από τους πολίτες για να αλλάξει όλα αυτά που είχαν οδηγήσει το Χαλάνδρι σε στασιμότητα. Και πράγματι, τα εννέα αυτά χρόνια κάναμε πράξη, με συνέπεια, σοβαρότητα και σταθερά βήματα, ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, σε όλους τους τομείς, από την καθαριότητα και τις υποδομές, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την επίλυση δύσκολων πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, όπως η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», έως την προσβασιμότητα, την κινητικότητα στην πόλη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Μοναδικός μας στόχος ήταν και είναι η αντιμετώπιση των αναγκών της πόλης στη βάση της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτών, της συμμετοχικότητας και της εκτεταμένης διαβούλευσης στη λήψη των τοπικών αποφάσεων, της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος, της διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών, μακριά από πρακτικές εύκολου εντυπωσιασμού και στρατηγικές που ευνοούν «ημετέρους», όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτά οι Χαλανδραίοι τα ξέρουν πολύ καλά. Το έργο που έγινε αυτά τα χρόνια είναι χειροπιαστό, είναι μετρήσιμο, το βλέπουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και πρέπει να συνεχιστεί. Η πόλη δεν πρέπει, και δεν αντέχει, να γυρίσει στις παθογένειες του παρελθόντος.

● Στην πόλη σας καταγράφονται σημαντικές πολεοδομικές εξελίξεις. Εχει ενταχθεί το «Πεύκο Πολίτη» στο σχέδιο πόλης, έχει ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, μαθαίνουμε επίσης ότι «έκλεισε» και η εκκρεμότητα με την απαλλοτρίωση του «ακινήτου Δουζένη». Αποκτά νέα μορφή η πόλη του Χαλανδρίου;

Το Χαλάνδρι αλλάζει ριζικά. Μόνο η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης του «Πεύκο Πολίτη» συνεπάγεται τη δημιουργία μια νέας πόλης μέσα στην πόλη. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για μια περιοχή 1.300 στρεμμάτων, μέσα στην οποία βρίσκεται και η έκταση των 30 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στον δήμο από το 2016. Η πόλη βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης. Και, ευτυχώς, έχουμε προβλέψει, τόσο στο νέο Πολεοδομικό Σχέδιο όσο και στην Πολεοδομική Μελέτη για την προς ένταξη περιοχή, η ανάπτυξη αυτή να γίνει με όρους που προστατεύουν τον δημόσιο χώρο αλλά και τον οικιστικό χαρακτήρα του Χαλανδρίου. Η αύξηση δε των κοινόχρηστων χώρων είναι πολύ μεγάλη, μια και στην Πολεοδομική Μελέτη του «Πεύκο Πολίτη» προβλέπονται σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί και πλατείες. Ξέχωρα από τα 30 στρέμ. στο Νομισματοκοπείο και το ακίνητο «Δουζένη» που προορίζονται για χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.

● Προχωράτε και σε μια σειρά αναπλάσεων. Μας δίνετε μια συνοπτική περιγραφή των αλλαγών και του χρονοδιαγράμματος;

Σχεδιάστηκαν έξι μεγάλες αναπλάσεις, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 23.485.694 ευρώ, που θα καλύψουν έκταση 110.000 τ.μ. Η πρώτη, είναι σε εξέλιξη, σε 4 γειτονιές του Χαλανδρίου, που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου. Εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cultural Hidrant για την ανάδειξη του υδραγωγείου και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Το επόμενο διάστημα ξεκινούν ακόμα τρία έργα, η βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην οδό Αγ. Παρασκευής και η ανάπλαση των οδών Ολύμπου και Μεταμορφώσεως στην Τούφα και της Σ. Βενιζέλου στην επιβαρημένη περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου. Εκτιμάμε ότι τα έργα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας.

Η ανακατασκευή της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, επίσης στο Κάτω Χαλάνδρι, έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ υπό δημοπράτηση είναι το έργο της περιπατητικής, «πράσινης» διαδρομής που θα συνδέει το Ανω Χαλάνδρι με το κέντρο. Σε όλα τα παραπάνω, προβλέπονται διαπλατύνσεις και ανακατασκευές πεζοδρομίων, εκατοντάδες νέες φυτεύσεις, ράμπες ΑμεΑ, υποβιβάσεις πεζοδρομίων, νέες θέσεις στάθμευσης και μια σειρά από εφαρμογές smart cities, γεγονός που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του πάρκινγκ του νέου δημαρχείου, που ολοκληρώνεται σιγά σιγά, θα δώσει ανάσα στο κρίσιμο θέμα της στάθμευσης και θα καταστήσει το κέντρο της πόλης προσβάσιμο από όλους, πεζούς, ποδηλάτες, αναπήρους, ηλικιωμένους, οικογένειες με μικρά παιδιά και καροτσάκια.

● Στο Χαλάνδρι παρατηρούμε και αξιόλογες ενέργειες στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας. Αρχικά, στον τομέα των βιοαποβλήτων. Δεύτερον, στην επανάχρηση νερού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Τι οφέλη έχουν να αναμένουν οι δημότες;

Το όφελος και στις δύο περιπτώσεις είναι διπλό, οικονομικό και περιβαλλοντικό. Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική διαχείριση των βιοαποβλήτων, προσδοκούμε, με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, να δημιουργήσουμε μια τοπική μονάδα διαχείρισης για την παραγωγή κομπόστ και βιοαερίου, με το οποίο, θυμίζω, κινούσαμε απορριμματοφόρο του δήμου κατά την υλοποίηση του πιλοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, την περίοδο 2016-2020. Από την άλλη πλευρά, η επανάχρηση του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου θα εξασφαλίσει στους πολίτες που είτε θα συνδεθούν στο δίκτυο μη πόσιμου νερού της ΕΥΔΑΠ είτε θα παίρνουν νερό από τις υδροφόρες του δήμου μια σημαντική ελάφρυνση στους λογαριασμούς κατανάλωσης νερού, αφού θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νερό του υδραγωγείου για το πότισμα των κήπων ή το πλύσιμο των αυλών τους. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομούνται έως 25.000 m3 νερού, εκ των οποίων τα 10.000 m3 πόσιμο, οπότε έχουμε σημαντικό όφελος και για το περιβάλλον από την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.