Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη
Γεννήθηκε το 65 και ζει με την οικογένεια του στο Χαλάνδρι. Παιδί αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση από τα μαθητικά του χρόνια, ως στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ (1980-1989) και ακολούθως ως ανένταχτος. Έχει διατελέσει ενεργό και ιδρυτικό μέλος πολλών πρωτοβουλιών και επιτροπών πολιτών στη πόλη του.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Δημοσιογραφία στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 2006 εκλέχτηκε, για πρώτη φορά, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου.
Ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, από την πρώτη στιγμή άνοιξε το γραφείο του στους πολίτες. Με τη συμμετοχή τους σχεδιάστηκαν και υλοποίηθηκαν έργα κρίσιμα για τον τόπο όπως η ανθεκτική αντιπλημμυρική λεκάνη των 1.800.000 τ.μ, η ένταξη 1300 στρ στο Σχέδιο, η απόκτηση κοινόχρηστων χώρων, η ανάπλαση περιοχών μεταξύ των οποίων το Αδριάνειο Υδραγωγείο που καθιστά το Χαλάνδρι υποψήφιο για τη βράβευσης αστικής καινοτομίας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη, ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αναπτύσσει τους στόχους για την περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας που σκοπεύει να πραγματοποιήσει στη πόλη του με το «πολύχρωμο και ανανεωμένο» σχήμα του συνδυασμού του, ως εξής:
Δήμαρχε, ολοκληρώνετε τη δεύτερη θητεία σας και διεκδικείτε εκ νέου την ψήφο των Χαλανδραίων. Ποια είναι η απεύθυνσή σας στους πολίτες;
Το έργο που έγινε στο Χαλάνδρι την περίοδο 2014 -2019. Αυτά τα χρόνια υλοποιήθηκαν δεκάδες έργα, που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες, στα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα και τους κοινόχρηστους χώρους. Μόνο στη σχετικά νεόδμητη περιοχή του Πατήματος δημιουργήθηκαν πέντε νέες πλατείες και δύο είναι υπό διαμόρφωση. Ασφαλτοστρώθηκαν 298.000 τ.μ. οδικού δικτύου και αυτό το διάστημα στρώνονται άλλα 42.000 τ.μ. Η καθαριότητα στην πόλη άλλαξε όψη, με επενδύσεις σε εξοπλισμό που ξεπέρασαν τα 8.000.000 ευρώ, και χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, που είναι στα επίπεδα του 2006.
Λύθηκαν πολεοδομικές εκκρεμότητες δεκαετιών. Πετύχαμε στη δεύτερη θητεία μας την έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την ένταξη στο σχέδιο της περιοχής των 1.300 στρεμμάτων στο «Πεύκο Πολίτη». Ολοκληρώνουμε την ανέγερση του νέου δημαρχείου που είχε μείνει στα χαρτιά από το 1999, αλλά και την αγορά μεγάλων ακινήτων, που εξασφαλίζουν στην πόλη χώρους τους κοινόχρηστους χώρους που έχει ανάγκη για δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού.
Πέρα από το έργο, βέβαια, που είναι ορατό στην καθημερινότητα της πόλης, απευθυνόμαστε στους πολίτες και με ένα πλήρως ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, που συγκεντρώνει ενεργούς πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Θα το χαρακτηρίζατε πολυσυλλεκτικό; Σε τι βαθμό παρουσιάζει ανανέωση προσώπων;
Το ψηφοδέλτιο που καταθέσαμε είναι αξιόλογο, πολύχρωμο και πλήρως ανανεωμένο. Οι 47 από τις 88 υποψηφιότητες είναι νέες.
Περιλαμβάνει ισότιμη συμμετοχή των φύλων, με 45 γυναίκες και 43 άνδρες. Όσοι/όσες συμμετέχουν είναι ενεργοί πολίτες, άνθρωποι από τους συλλόγους γονέων, τις αθλητικές ομάδες, τους περιβαλλοντολογικούς φορείς και τα πολιτιστικά σωματεία του Χαλανδρίου. Υπάρχουν δεκάδες εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές. Πιστεύω, είναι σημαντικό ότι μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και συμπορεύονται μαζί μας, άνθρωποι από άλλους πολιτικούς χώρους. Η διεύρυνση αυτή του ψηφοδελτίου έγινε στη βάση του προγράμματος μας για την πόλη, και εκφράζει την πίστη όλων όσων συμμετέχουν ότι από το 2014 έχει γίνει μια πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια, η οποία πρέπει να συνεχιστεί.
Με την κλιματική κρίση πυκνώνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία. Το Χαλάνδρι είναι «οχυρωμένο» με αντιπλημμυρικά έργα;
Με δύο μεγάλα έργα ομβρίων που έγιναν την περίοδο 2017-2021, το Χαλάνδρι έχει αποκτήσει μια αντιπλημμυρική λεκάνη 1.800.000 τ.μ. η οποία δοκιμάστηκε και άντεξε, ακόμα και σε βροχόπτωση 100 τόνων νερού ανά στρέμμα. Δεδομένης της κλιματικής κρίσης, τα δύο αντιπλημμυρικά έργα αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη. Το υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα και θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου ομβρίων, που εκκρεμεί στην περιοχή του Πατήματος. Ποιος όμως μπορεί να εφησυχάζει, όταν καταγράφονται ακραία φαινόμενα, όπως αυτό στη Θεσσαλία.
Κυκλοφοριακό και στάθμευση, δύο δύσκολα προβλήματα για την πόλη σας, πώς τα αντιμετωπίσατε;
Από το 2019, έχουμε ψηφίσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στη βάση του οποίου έχουμε προωθήσει μια σειρά αστικών αναπλάσεων που θα αλλάξουν ριζικά την κινητικότητα στο κέντρο της πόλης που θα καταστεί έτσι πλήρως προσβάσιμο από πεζούς, ποδηλάτες, ανάπηρα άτομα, ηλικιωμένους και οικογένειες με καροτσάκια.
Ήδη είναι σε εξέλιξη το έργο των αναπλάσεων πάνω στη διαδρομή του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου, σε τέσσερις γειτονιές της πόλης, ενώ το επόμενο διάστημα ακολουθούν τα έργα βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου και οδικής ασφάλειας στον δρόμο της Αγίας Παρασκευής.
Σε ό,τι αφορά τη στάθμευση, το υπόγειο πάρκινγκ των 5.500 τ.μ. του νέου δημαρχείου, που ολοκληρώνεται σε μερικούς μήνες, θα ελαφρύνει το πρόβλημα. Θα λειτουργήσει και ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, που δεν θα έχει εισπρακτικό, τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά θα στοχεύει στην πιο συχνή εναλλαγή των αυτοκινήτων που σταθμεύουν.
Αναφέρατε τις αναπλάσεις για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Πρόκειται σίγουρα για ένα εμβληματικό έργο. Τι περιλαμβάνει;
Είναι ένα εμβληματικό έργο, που φέρνει το Χαλάνδρι στην κορυφή της αστικής καινοτομίας διεθνώς. Πρόσφατα επιλέχθηκε στις 15 κορυφαίες προτάσεις αστικής καινοτομίας, στο 6ο Διεθνές Βραβείο Αστικής Καινοτομίας της Guangzhou (Καντόνα) της Κίνας και διεκδικεί επάξια ένα διεθνές βραβείο.
Οι αστικές αναπλάσεις του Αδριάνειου είναι το μεγαλύτερο τέτοιο έργο που έχει γίνει ποτέ στο Χαλάνδρι. Πέρα από την ανάδειξη του μνημείου, περιλαμβάνει ανάπλαση 21.400 τ.μ. πεζοδρομίων, δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων, με πεζοδρομήσεις, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και 15.000 νέες φυτεύσεις.
Πολύ σημαντική δράση κυκλικής οικονομίας, είναι και η επανάχρηση του νερού του υδραγωγείου, μέσω ενός δικτύου μη πόσιμου νερού 4.000 μ., το οποίο κατασκευάζει η ΕΥΔΑΠ. Οι πολίτες μπορούν είτε να συνδεθούν στο δίκτυο, είτε να παίρνουν νερό από τις υδροφόρες του Δήμου, για να ποτίζουν τους κήπους και να καθαρίζουν τις αυλές τους. Θα εξοικονομήσουν έτσι χρήματα, από τους λογαριασμούς ύδρευσης, ενώ θα σωθούν 25.000 μ3 νερού ετησίως εκ των οποίων 10.000 μ3 πόσιμου.
Λίγες μέρες πριν από την κάλπη, τι θα λέγατε στους πολίτες του Χαλανδρίου;
Οι πολίτες του Χαλανδρίου, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, έχουν εκτιμήσει το γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση δούλεψε με σχέδιο, έργο και συνέπεια για την κάλυψη των αναγκών της πόλης, στη βάση της ισότιμης αντιμετώπισης όλων, της συμμετοχικότητας, της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος, της διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών, μακριά από πρακτικές εύκολου εντυπωσιασμού. Πιστεύω ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα, στις 8 Οκτώβρη.