• Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου
Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου

Το Χαλάνδρι της επόμενης 15ετίας!

Αλλάζουμε το Χαλάνδρι με σχέδιο και έργα!

Βασικές ενότητες του προγράμματός μας

Οι προϋπολογισμοί και τα τεχνικά προγράμματα των τελευταίων ετών αντικατοπτρίζουν μια πόλη που αναπτύσσεται και μεγαλώνει∙ μεγαλώνει όμως με σχέδιο και όραμα∙ το όραμα της σημερινής διοίκησης για μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη και προσβάσιμη από όλους!

Μόνο στον προϋπολογισμό του 2023, περιλαμβάνονται έργα υποδομών και αστικών αναπλάσεων ύψους 43,6 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα διατηρούνται τα χαμηλά δημοτικά τέλη αλλά και μια σειρά από πρόνοιες για τους ασθενέστερους. Όλα αυτά, παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, λόγω της παρατεινόμενης ενεργειακής κρίσης και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

Προτεραιότητα έχει δοθεί: 

► στις μεγάλες αστικές αναπλάσεις των 110.000 τ.μ. που θα καταστήσουν το Χαλάνδρι μια πόλη φιλική προς τους πολίτες και το περιβάλλον 

► τα έργα συντήρησης στα σχολεία και τα αθλητικά κέντρα 

► την αποπεράτωση του νέου δημαρχείου αλλά και του νέου αθλητικού κέντρου στο Πάτημα.   

«Ασπίδα» για τις ανάγκες κάθε οικογένειας

Παρά το εύρος των έργων όμως και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ο Δήμος Χαλανδρίου, συνεχίζει να:

► Απαλλάσσει πλήρως από τα δημοτικά τέλη τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, ανάπηροι, ωφελούμενοι κοινωνικών προγραμμάτων).

► Διατηρεί τα χαμηλά δημοτικά τέλη στο 1,25 ευρώ/τ.μ., στα επίπεδα δλδ του 2006.

► Διασφαλίζει την καταβολή βοηθημάτων ύψους 251.000 ευρώ σε άπορους δημότες.

► Ενισχύει σε σταθερή βάση το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο στηρίζει 574 οικογένειες!

► Διατηρεί την απαλλαγή για τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ από τα ήδη συμβολικά τροφεία των Παιδικών Σταθμών.

► Ενισχύει τις σχολικές επιτροπές με έκτακτη επιχορήγηση χιλιάδων ευρώ, από 0 ευρώ το 2014, όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση.

► Και αναβαθμίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες καθαριότητας, με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε νέο εξοπλισμό.

Λύσεις σε χρόνια προβλήματα

Η έγκριση του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στη βάση της μελέτης που ολοκλήρωσε η σημερινή διοίκηση το 2017, και στην οποία αποτυπώνεται το όραμά μας για το Χαλάνδρι της επόμενης 15ετίας, κατοχυρώνει τον οικιστικό  χαρακτήρα αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης, διασφαλίζοντας, παράλληλα, τους χώρους πρασίνου και αθλητισμού.

Με την έγκρισή του δύο εκκρεμότητες δεκαετιών έκλεισαν για το Χαλάνδρι:

► Προωθείται οριστικά και αμετάκλητα η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη», 1.200 στρεμμάτων, δίνοντας, έτσι, τέλος στην οδύσσεια χιλιάδων μικροϊδιοκτητών, μετά από 52 χρόνια, και δημιουργώντας μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία για την πόλη.

► Ξεκινά η διαδικασία σύνταξης της Πολεοδομικής Μελέτης για την εκτός Σχεδίου Πόλης ζώνη των 250 μ. πέριξ του νεκροταφείου, μετά από 64 χρόνια!

Προάσπιση του δημόσιου χώρου

Με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου χώρου, η δημοτική παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες», διεκδίκησε από το 2005, και πέτυχε, ως διοίκηση πλέον το 2023, να ανοίξει ο δρόμος για την πιο εμβληματική απαλλοτρίωση του Χαλανδρίου, αυτή του κτήματος «Δουζένη».

Διεκδίκησε με προσφυγή στο ΣτΕ, το 2018, και πέτυχε την ακύρωση της μεταβίβασης στην ΕΤΑΔ, 37 ακινήτων του Δήμου.

Με γνώμονα την προάσπιση της πόλης και των ανθρώπων της, αντιστέκεται ακόμα στη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας, στο Μαρούσι, απέναντι από το Χαλάνδρι, προσφεύγοντας για μια ακόμη φορά στο ΣτΕ.

Με την ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσε πλήρως τεκμηριωμένο αίτημα για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα του ’21, δεδομένου ότι εκτινάχθηκαν από 30% έως 54% (!) σε όλη την πόλη.

Στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή

Η υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης φέρνει το Χαλάνδρι στην πρώτη γραμμή των δήμων που ανασυνθέτουν τη σχέση των πολιτών με τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Απτά παραδείγματα: 

► Η εφαρμογή μιας κυκλικής οικονομικής διαχείρισης τροφικών αποβλήτων, που δεν στοχεύει μόνο στην ξεχωριστή διαλογή στην πηγή – με την επέκταση του καφέ κάδου- αλλά και στη μείωση των υπολειμμάτων της κουζίνας, με τις έρευνες και την καμπάνια που υλοποιεί η Μoνάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών & Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων, στη βάση τριών νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

► Η επανάχρηση του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου, για πότισμα κοινόχρηστων αλλά και ιδιωτικών κήπων, με τη δημιουργία ενός δικτύου μη πόσιμου νερού, μήκους 4.000 μ. σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ.

► Η εφαρμογή ελέγχων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και δημόσια κτήρια, μέσω του καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος Power Saving Check, που αποσκοπεί όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των ευάλωτων νοικοκυριών.

 

Πολιτισμός που ομορφαίνει τη ζωή μας

Εκθέσεις, όπως το «Αίνιγμα του Δάσους» του Τάσου Βρεττού στο κτήριο «Νόμπελ», και οι πολυεικαστικές εκθέσεις «Let the children talk» του Μάριου Λώλου και «Captivity» της Μερόπης Σταυρινού στο πλήρως ανακαινισμένο Κέντρο Νεότητας του Δήμου, τα ποικίλα καλλιτεχνικά εργαστήρια της δ/νσης Πολιτισμού, οι εκδόσεις και η παραγωγή ντοκιμαντέρ, όπως το «Μικρασία 100 χρόνια μετά» και η πλήρης, πλέον, λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου, διευρύνουν την ήδη σημαντική, λόγω του Φεστιβάλ Ρεματιάς, παρουσία του Δήμου Χαλανδρίου στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αττικής. Η δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Αθλητισμός για όλους/ες

Οι μεγάλες πλέον αθλητικές διοργανώσεις και τα δρομικά γεγονότα που συγκεντρώνουν αθλητές/τριες και δρομείς από όλη την Αθήνα, προσφέρουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για προσέλκυση νέων παιδιών στα ιδεώδη του αθλητισμού. Παράλληλα, με τη δημιουργία νέων αθλητικών προγραμμάτων -και για άτομα με αναπηρίες- και την πρόσληψη γυμναστών, παρά την κατάργηση, από το υπουργείο, της χρηματοδότησης για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, ο Δήμος Χαλανδρίου στήριξε και στηρίζει τον αθλητισμό για όλους.

Έγιναν πολλά σε αυτά τα εννέα χρόνια. Μένει να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Η δέσμευση της σημερινής διοίκησης είναι σταθερή: Να αλλάξει τις ζωές μας, να αλλάξει το Χαλάνδρι!

Συστράτευση των πιο υγιών δυνάμεων της πόλης

Η συστράτευση τόσων αξιόλογων ανθρώπων στο ψηφοδέλτιο της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», είναι το πιο ισχυρό όπλο στην προσπάθεια που θα γίνει την επόμενο πενταετία.

Το ψηφοδέλτιο που κατέθεσε εκ μέρους της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, είναι πλήρες, ανανεωμένο, αξιόλογο και πολύχρωμο!

Ένα ψηφοδέλτιο 88 υποψηφίων που:

√ Πρεσβεύει στην πράξη την υπεράσπιση της  ισότιμης συμμετοχής των φύλων, με 45 γυναίκες και 43 άνδρες.

√ Παρουσιάζει μια μεγάλη ανανέωση και διεύρυνση της διοικούσας παράταξης, με 47 -από τις συνολικά 88- νέες υποψηφιότητες.

Ανάμεσά τους ενεργοί πολίτες που είχαν διαφορετική προτίμηση  σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν ή παραμένουν στελέχη διαφορετικών πολιτικών χώρων, αλλά μοιράζονται την κοινή αγωνία για το μέλλον της πόλης.

√  Περιλαμβάνει υποψηφίους με εξειδικευμένες γνώσεις, σημαντική επαγγελματική πορεία και δεξιότητες, απαραίτητες για τη διοίκηση ενός μεγάλου δήμου, όπως το Χαλάνδρι.

Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται 13 μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, 5 οικονομολόγοι, 4 νομικοί, 3 καθηγητές Πανεπιστημίου, 9 γιατροί και απασχολούμενοι σε δομές υγείας, 4 δημοσιογράφοι και 15 εκπαιδευτικοί.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του Χαλανδρίου εκπροσωπούνται με 12 υποψηφιότητες ενώ ισχυρή είναι και  η παρουσία του καλλιτεχνικού κόσμου της πόλης με 13 υποψηφιότητες.

Συνολικά 70 από τους 88 υποψήφιους κατέχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης.

√ Ως προς την κοινωνική και συνδικαλιστική δράση: 15 υποψήφιοι είναι πρόεδροι και μέλη συλλόγων γονέων, 5 είναι μέλη ανώτερων και ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων, 4 προέρχονται από τον σωματειακό αθλητισμό της πόλης, 3 από τις φιλοζωικές κινήσεις και μια από το αναπηρικό κίνημα.

√ Σημαντική, επίσης, είναι η παρουσία υποψηφίων με πολύχρονη δράση στους περισσότερους περιβαλλοντολογικούς, πολιτιστικούς, τοπικολαϊκούς συλλόγους και ιδρύματα της πόλης.

Ηλικιακά, το ψηφοδέλτιο ανανεώθηκε με συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας, καθώς 14 υποψήφιοι είναι από 20-40 ετών, και 21 από 40 έως 50 ετών.

Συνεχίζουμε, με φροντίδα για την πόλη και τους ανθρώπους της!

Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου

Βασικές ενότητες του προγράμματός μας

Υποδομές

Την περίοδο 2017 – 2021, υλοποιήθηκαν δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία

  • 13 Σεπτεμβρίου 2023

Κοινωνική Πολιτική

Με ένα ευρύ δίκτυο υπηρεσιών – δομών, η δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας του

  • 14 Σεπτεμβρίου 2023

Πολιτισμός

Για τη βελτίωση της ζωής μας!

  • 15 Σεπτεμβρίου 2023

Αδέσποτα

Kαλύτεροι όροι διαβίωσης για τα αδέσποτα

  • 15 Σεπτεμβρίου 2023

Πράσινο

Για μια πόλη πράσινη

  • 15 Σεπτεμβρίου 2023