• Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου
  • 15 Σεπτεμβρίου 2023
Πρόγραμμα

Αδέσποτα

Kαλύτεροι όροι διαβίωσης για τα αδέσποτα

Από το 2014, ο Δήμος Χαλανδρίου υλοποιεί πρόγραμμα προστασίας και περίθαλψης αδέσποτων,  το οποίο προβλέπει τη στείρωση, τον εμβολιασμό και την περίθαλψη των ζώων. Παράλληλα φροντίζει για τη σωστή και πλήρη διατροφή τους και για την υιοθεσία τους.

Από το 2015, ο αριθμός των αδέσποτων σκυλιών έχει περιοριστεί δραστικά, ενώ ο πληθυσμός των αδέσποτων γατιών αυξάνεται διαρκώς με γεωμετρική πρόοδο, λόγω του μεγέθους του Δήμου.

Από το 2014, το ποσό που διατίθεται για την περίθαλψη των αδεσπότων (στειρώσεις, εμβολιασμοί, ατυχήματα, χειρουργεία, θεραπείες) και την αγορά ζωοτροφών αυξάνεται διαρκώς, ξεπερνώντας πλέον τα 150.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Το 2022, στο Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών, αντιμετωπίστηκαν 695 περιστατικά, εκ των οποίων τα 204 αφορούσαν σε στειρώσεις.

Ωστόσο, αναζητούνται τρόποι, στο επόμενο πρόγραμμα, να οργανωθούν μαζικές στειρώσεις, για να αναχαιτιστεί ο περαιτέρω πολλαπλασιασμό του πληθυσμού των γατιών.

 

Χαρτογράφηση «γατοαποικιών»

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ο Δήμος έχει αποδεχτεί την πρόταση της φιλοζωικής για μια συγκέντρωση όλων των «γατόφιλων», αλλά και όσων άλλων νοιάζονται και μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια, ώστε να χαρτογραφηθούν οι λεγόμενες «γατοαποικίες», (πέρα από αυτές, που ήδη γνωρίζουμε) και να αναζητηθούν άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Δημοτολόγιο ζώων συντροφιάς

Για τα δεσποζόμενα, έχει δημιουργηθεί το δημοτολόγιο για τα ζώα συντροφιάς, που επιτρέπει στο Δήμο να προγραμματίζει καλύτερα δράσεις και να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για τη φροντίδα των ζώων. Έχουν ήδη καταγραφεί 785 ζώα συντροφιάς.

Περισσότερα από 800 αδεσποτάκια έχουν βρει μια ζεστή αγκαλιά