• Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου
  • 15 Σεπτεμβρίου 2023
Πρόγραμμα

Προσβασιμότητα

Θέλουμε να κινούνται ανάμεσά μας

«Θέλουμε ανθρώπους ορατούς, θέλουμε οι συμπολίτες με αναπηρίες να ζουν και να κινούνται ανάμεσά μας»: μια σημαντική προσπάθεια να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους, στην πληροφορία και βέβαια στην άθληση και στην ψυχαγωγία.

Δημιουργήθηκαν:

  • 28 ράμπες και 29 χώροι υγιεινής για άτομα με αναπηρία στα σχολεία, ενώ παράλληλα γίνονται έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας των αύλειων χώρων και των εισόδων των κτιρίων με την κατασκευή ραμπών στο πεζοδρόμιο ή στην είσοδο των σχολικών συγκροτημάτων.

Εγκαταστάθηκαν:

  • Ανελκυστήρες σε 8 σχολεία της πόλης
  • Aναβατόρια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στα δύο κολυμβητήρια του Δήμου, ενώ σε όλους τους αθλητικούς χώρους έχουν φτιαχτεί ράμπες, χώροι υγιεινής και αποδυτήρια για άτομα με αναπηρία.

Τα αναβατόρια επιτρέπουν σε άτομα με αναπηρίες αφενός να κάνουν ελεύθερη κολύμβηση, αφετέρου να συμμετέχουν στα προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης.

 

 

Διαμορφώθηκαν:

  • Eιδικά προγράμματα άθλησης για άτομα με αναπηρία. Η δ/νση Αθλητισμού του Δήμου Χαλανδρίου αναγνωρίζοντας το δικαίωμα όλων στην άθληση έχει καταρτίσει και προγράμματα γυμναστικής για ΑμεΑ

 

Δια ζώσης εξυπηρέτηση στη νοηματική στα ΚΕΠ

Για πρώτη φορά στη χώρα μας ο Δήμος Χαλανδρίου καθιέρωσε τη δια ζώσης εξυπηρέτηση στην ελληνική νοηματική γλώσσα, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Για το σκοπό αυτό εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, τέσσερις εργαζόμενοι.

Καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών, ο Δήμος Χαλανδρίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις στο Φεστιβάλ Ρεματιάς -και όχι μόνο- όπου γίνεται ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, προβάλλονται ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι για άτομα με προβλήματα ακοής και γίνεται ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης. Στο Θέατρο της Ρεματιάς επίσης υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, καθώς και τουαλέτα αναπήρων.